Girişimci Nasıl Olunur?
- 21 Ekim 2017
Kendi girişimcilik serüvenimden deneyimle anlatılmıştır. Önce kendi sorunuma çözüm bularak bir ihtiyacımı karşıladım, sonra bu alanda sektöre fayda sağladım, sonrasında çalıştığım yerden ayrılarak şirketimi kurdum. İlk müşterim de çalıştığım firmaydı.. Şimdi detaylarıyla girişimci nasıl olunur?
Girişimcilik;
– Soruna ve bu sorunu çözmeye odaklanır.
– Faydayı maksimize etmeye uğraşır.
– Data toplayarak, sonuç çıkararak planlar yapar. Karlılık için yatırım yapabilir.
Örn : İnsanların “böyle bir durumda nasıl davranırdınız?” tarzı yüzlerce soruya vereceği yanıta göre cevabı en çok eşleşen kişileri buluşturarak, insanların daha fazla anlaşabileceği arkadaş veya sevgili edinmesini sağlamak, faydalı ve anlaşmazlık ihtimallerini en aza indiren bir girişim olabilir. Bu arada fikir, makaleyi yazarken çıktı, böyle bir girişim varsa yorumdan iletirseniz sevinirim :)
Ticaret;
– Mal ve hizmet satmaya odaklanır.
– Geliri maksimize etmeye çalışır.
– Data toplayarak, sonuç çıkarır ve geliri artırma planları yapar. Karlılık için tasarruf edebilir.
Örn : Kendisinin kilolu olmasına rağmen, bölgede hiç spor salonu olmadığı için burada iyi kazanırız diye spor salonu açan kişi :) Neresi olduğunu öğrenmek isteyen varsa yorumdan sorabilir :)
Hangi Girişime Karar Vereceğiz?
Öncelikle girişimin çıkış noktası, sizin, ailenizin, arkadaşlarınızın veya gözlemlediğiniz insanların yaşadığı sorunlara çözüm buluyor veya faydayı artırıyor olmalıdır. Dolayısıyla ortada hiçbir şey yokken “ben girişimci olmak istiyorum” isteğiyle hareket etmek çok doğru olmaz. Ancak bu şekilde de kolayca yola çıkabilirsiniz! Birazdan..
Bulunduğunuz pozisyona göre nasıl hareket edilebilir, bu konuda sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Öncelikle 3 temel konumlandırma yapılabilir. Bunlar;
- Girişim Fikri Bulmak
- Girişim Fikrini Hayata Geçirmek
- Girişim Fikri Yokken Girişimci Olmak
1. Girişim Fikri Bulmak
Girişim fikrini bulmak için, hayatınızda karşılaştığınız ve gözlemlediğiniz insanların karşılaştığı tüm sorunlara odaklanmalısınız. “Keşke şöyle olsaydı” diyebileceğiniz her şeyin aslında bir girişim fikri olabileceğini unutmayınız. “Olabilir mi acaba?” dediğiniz her fikri ise çevrenizdeki insanlara sorarak düşüncelerini alınız. Ancak hiçbir zaman bu düşüncelerin kesin olacağına güvenerek hareket etmeyiniz. Çünkü bazen insanlar bir ürünü veya hizmeti almak için bile girişimci olamayabilir. “Şu ülkeye gitmek isterdim, şunu yapmak isterdim, bunu almak isterdim” diyen birine yardımcı olmaya çalıştığınızda bahane üretip harekete geçmiyorsa, bilin ki sorduğunuz kişiler hatalı örnek. Aynı şekilde kendi içinde girişimci ruh olmayan kişilerin olumsuz yorumları da hatalı olabilir. Bu sebeple çok fazla kişiden geribildirim almak ve bunları iyi yorumlamak son derece önemlidir.
Girişim fikri bulmak, kesinlikle ve kesinlikle bakış açınızı değiştirmekle mümkündür. Örneğin anlık olduğu anlaşılsın diye bu makaleyi yazarken yaşanabilecek olası zorluklardan bahsederek girişim fikri üretmeye çalışayım;
Yaşanabilecek zorluklar ve çözümü için olası girişim fikirleri;
- Yavaş yazmak : 10 parmak yazmayı öğretebilecek bir uygulama, web sitesi.
- Okunabilirliği artırma isteği : İnsanların hangi yaş grubuna göre ortalama ne kadar uzunlukta içeriği okudukları ve yazım esnasında onunla kıyaslanması.
- İçeriği alakalı görselle zenginleştirme : İçerikte en sık kullanılan kelimelere göre görsel oluşturma yazılımı.
- Gözlerin yorulması : Gözlerin kısıklığını algılayan bir uygulama ile gözlerimi kıstıkça ekranı karartan veya açtıkça aydınlatan bir uygulama.
Gördüğünüz gibi tamamen şuanki olası ihtiyaçlara odaklanarak girişim fikri oluşturmaya çalıştım. Gündelik hayatta binlerce fikir bulabilirsiniz.
2. Girişim Fikrini Hayata Geçirmek
Girişim fikrinizi hayata geçirmeden önce çok iyi bir piyasa araştırması yapmalısınız. Değerlendirmeniz gereken kriterler;
- Rakipler kimler, artı ve eksik özellikleri neler?
- Rakiplerin müşterileri ne kadar tutkulu, marka için mi ürün için mi tercih ediliyor?
- Ürün, hizmet veya çözüm arama motorlarında ne kadar aranıyor, buna karşılık kaç rakibiniz var?
- Geliştirdiğiniz servis, yazılım veya hizmeti ülkenin dev markaları (Turkcell, Garanti Bankası, HepsiBurada vs) veya dünya devleri (Google, Facebook, Youtube vs.) geliştirse akıbetiniz ne olur? Pivot etme potansiyeli nedir?
- Çok fazla kişinin az seveceği ürün mü? Az kişinin çok fazla seveceği bir ürün mü? Birinci seçenekten ikinci seçeneğe pivot etme potansiyeliniz ne?
- Girişimin sunduğu çözümün insanlardaki maddi, zaman veya emek tasarrufu noktasındaki karşılığı ne?
Gibi birçok soruyla iyi bir araştırma yapıp tüm sorulara siz ve fikrini aldığınız insanların da cevaplarını alarak girişimin tutup tutmama potansiyelini değerlendirebilirsiniz.
3. Girişim Fikri Yokken Girişimci Olmak
Aslında önümüzdeki yıllarda en fazla girişimciliğin gerçekleşeceği model diyebiliriz belki de buna. Şirket içi girişimcilikten hareketle girişimcilik olarak da yorumlayabiliriz. Şöyle ki hangi firmada ne iş yaptığınız önemsiz olacak şekilde, çalıştığınız firmayı dışarıdan hizmet vermeye ikna edebilirseniz ve karşılığında fatura keseceğinizi söylerseniz, “hizmet kalitesi ve verimliliğin düşmeyeceğine emin olduktan sonra” her firma istisnasız bu teklifi kabul edebilecektir. Çünkü giderlerinin fatura karşılığı olması da daha ekonomik bir durumdur. Üstelik siz ekip kurarak daha profesyonel bir şekilde destek de verebilirsiniz. Ancak bunu yapabilmeniz için şunlara dikkat etmeniz gerekiyor;
- Gerçekten işinizi çok iyi yapıyor olmanız ve bu özellikleriyle şirketin vazgeçilmez çalışanı durumuna gelmeniz,
- Sizin yerinize gelme ihtimali olacak kişilerin, ya sizin kadar yapabilecek olmaması ya da kısa zamanda sizin yerinizi doldurabilecek olmaması. Yani sizin pozisyonunuzun bu yöndeki zorluğu yine sizin yeteneklerinizle o pozisyonu ne kadar zenginleştirdiğinize bağlı.
- İyi niyetli olun ve iyi niyetinizi her zaman gösterin, çalışkan ve fedakar olun.
- İşin tanımını bir kalıp gibi düşünmeyin. Esnetmeye ve sürekli geliştirmeye çalışın. Hem daha fazla görev tanımı üstlenmeye, hem de üstlendiklerinizi daha iyi yerine getirmeye odaklanın.
Şimdi bir yönetici olduğunuzu ve tam olarak bu özelliklerdeki bir çalışanınızın kendi şirketini kurmak istediğini ve yaptığı işi şirketi üzerinden yaparak karşılığında maaşına eşit oranda fatura kesmek istediğini belirtti. Ne yapardınız? Tebrikler. Bir kişiyi daha girişimci yaptınız.
Bitirirken…
Girişimci olmak çok zor değil aslında, çok insanın az sevdiği bir ürünse çok fazla pazarlama ve fiyat rekabeti, az insanın çok sevdiği bir ürünse çok fazla ürünü geliştirme ve marka konumlandırması yapmalısınız. Karşılaştığınız çıkmaza giren, zorluk çıkartan veya süreci uzatan her konuya bir çözüm bulup bunu tüm insanların faydalanabileceği bir modele dönüştürüp dönüştüremeyeceğinizi değerlendirmelisiniz. Gerek bir web sitesi kurarak dijitalden insanlara ulaşıp ürün ve hizmetlerinizi pazarlamak olsun, gerekse bir şirkete girdikten sonra şirketi ikna edip müşteriniz yapmak olsun, birkaç farklı yöntemle girişimciliğe adım atabilirsiniz. Ama şunu bilin ki bu adımı attıktan sonra çılgınlar gibi çalışarak ilerleyebilirsiniz :)
Bir girişimci neler yapar?
Fikri bulma, geliştirme, iş teklifleri, içerik yazma, şirket kurma, bulaşık yıkama, ekip kurma, ekibi büyütme, marka oluşturma, pazarlama, şirketi büyütme, ürün geliştirme, kriz yönetme, kanuni süreçleri yönetme ve çok çok daha fazlasını yapar. Daha detaylı dinlemek isterseniz, katıldığım etkinliklere beklerim..
İyi bir girişimci, her geçen gün “bulaşık yıkama” işinde daha iyiyse başarısı tartışılır ;)